Tuesday, January 10, 2012

THE RIDERS


Aku memerhati monitor di bahagian alat pengawal dan cuba menambah kelajuan. Kalau boleh aku mahu kami tiba dengan segera ke sana. Aku tak sabar untuk menghentikan kekuasaan Bax. Mereka sudah terlalu lama muncul membuat kacau. Aku harap mereka belum mengetahui cara untuk memperoses bahan itu. Kata ayahku dulu V20-k-08D-21kqc, amat berbahaya. Hingga kini, belum jumpa penawar atau cara yang terbaik untuk menghapuskannya. Ibu juga mengatakan bahan itu wujud kerana kesilapan mereka. Ini kerana V20-k-08D-21kqc wujud adalah untuk menghapuskan semua jenis pemberontak dan para penjenayah yang ada pada ketika itu. Tetapi ianya jatuh ke tangan musuh dan mereka cuba memusnahkannya tetapi malangnya Afrika Utara hampir empat puluh peratus tenggelam akibat cubaan untuk memusnahkannya.
Kali ini aku mahu memastikan tiada kesilapan yang akan berlaku. Kalau boleh di sinilah aku mahu menghapuskan Bax terutama Chrome dan Vilus.
"Zapp, there is a vessel approach!" laung Ming Po. Aku segera menghampirinya. Milik siapakah kapal itu, mustahil kapal boleh terbang?
"Make our craft disappeared, Ming Po!"
Ming Po mengangkat tabiknya. Dia menaip sesuatu di kekunci kawalan, dan lampu di lobi bertukar suram dan kemudian menjadi ungu. Ak pasti kapal terbang The Rider pasti tidak dapat di kesan.
"Cage kau rasa kapal tu milik kumpulan mana?"
Cage melihat kapal itu melalui monitor dan memeriksa keseluruhan kapal itu.
"Iyanya bukan milik Bax. Iyanya juga bukan milik pemberontak yang kita kenali. Ini kumpulan asing, Zapp," jela Cage. Aku kerutkan dahi dan mengusap dagu. Kumpulan baru!!! Ataupun kumpulan Bax yang menyamar, manalah tahu mereka cuba mengubah perhatian orang ramai bagi menganggap mereka tak bersalah. Bax banyak muslihatnya. Aku tekan alat komunikasi.
"Trisya, cuba kaji milik siapa kapal ini." Arahku kepada Trisya.
"Sure boss, it will take a moments," jelas Trisya di dalam talian itu.
"Cepat, Trisya!!!"
Aku menekan alat komunikasi, aku pasti Baxlah jawapannya. Aku mengeluh, buat masa ini perjalanan kami tiada gangguan. Tetapi aku pasti this will be exciting and adventuring. Terutama sekali jika Bax turut masuk campur. Oh yes! I' m sure that Vilus and Chrome don't what to miss this. This will be the fight of the year. Aku senyum sendiri, ingin sekali aku mengetahui kesudahannya. Alat komunikasi berkelip, aku menekannya. Pasti Trisya memberitahu tentang apa yang aku suruh sebentar tadi.
"Yes, Trisya?"
"Boss, mmm…kapal tu bukan milik Bax, Spin Snow, Bubbles, Cats Fighters, Digius atau Geng Valleys. Kami tak pasti kumpulan mana? Sorry, boss."
"Tak mungkin. Kau pasti, Trisya?" tanyaku. Aku gigit bibir. Pelik? Bukan ahli kumpulan Bax. Aku mengeluh dan menghampiri Cage.
"Cage, kali ini Bax jadi orang baik ke?" gurauku.
"Zapp…"
Aku berlalu ke bilik, kemusyhkilan masih berlanda dalam diriku. Siapa mereka? Makhluk asing? Alien…got to be kidding, aku mengeluh. Aku lantas mengaru tengkukku, aku tersentuh rantai yang aku pakai. Aku keluarkan rantai itu, terdapat loket milik nenek Izzat. Pintu bilikku terbuka, Cage melangkah masuk.

No comments: